Heerlijke Banoffee taart.
Voor de verjaardag van mijn nichtje was de vraag om een lekkere taart het werden er twee! Een flan de patissiere au framboise en deze Banoffee taart. Ik wilde wat proberen en bedacht dit recept voor een 'koude bak'. Met een bodem van haverkoekjes, een heerlijke laag caramel-creme, banaan, mascarpone-room en chocolade. Hij lukte prima en viel heel erg goed in de smaak, vandaar dat ik dit receptje maar weer aan mijn blog toevoeg.
Ingrediënten:
Bodem:
- 400 gram haverkoekjes (naturel)
- 1 eetlepel kaneel
- 165 gram gesmolten boter
- Een snuf zout
- Bakpapier en evt. een plastic taart ring van folie
- Springvorm van 25 cm
De Vulling:
- 1 blikje gecondenseerde melk van Friesevlag
- 3 bananen
- 500 ml slagroom 35% vet
- 250 gr. mascarpone
- 60 gram poeder suiker
- een dikke tablet pure chocolade
Bereiding:
Begin een dag van te voren met de bodem en de caramel-creme.
Voor de caramel leg je het blikje in een pan kokend water en houd het 2,5 uur (ja heel lang) op laag vuur aan de kook. (Zorg ervoor dat het blikje ten alle tijden volledig onder water staat anders ontploft ie). Na de 2,5 uur haal je 'm met een tang uit de pan en laat je hem een nacht afkoelen. de volgende dag als je het blikje opent heb je heerlijke Dolche de Leche caramel-creme gemaakt.
Voor de bodem bedek je de bodem van een springvorm met bakpapier, en de randen kun je ook met een geknipte strook bedekken. Of je gebruikt voor het gemak zo'n plastic taart ring. Dan maal je de haverkoekjes tot kruimels, meng er de kaneel en een snuf zout door. Smelt de boter in een steelpan en meng goed door de kruimels. Stort het mengsel in de vorm en werk het met een lepel tot 0,5 cm onder de rand. verdeel de kruimels zodat de hele boden en wanden overal even dit zijn. Druk goed aan en strijk glad met de lepel. Dek af met plastic folie en in de koelkast ermee.
De vulling:
Begin met het in de koelkast zetten van de mengkom en de garde van de keukenmachine (minimaal 30 minuten). Deze moeten goed koud zijn om tot een stevige room te komen evenals de room en de mascarpone.
Maak het blikje caramel open en doe de inhoud in een kom. Roer de stijve dolche de leche even goed door om soepel te worden meet een lepel. Neem een spuitzak, doe er de caramel in en spuit op de bodem van de taart een egale laag caramel. zet de taart even opzij.
Nu maak je de room. Doe de slagroom en de mascarpone in de ijskoude mengkom en meng in de machine met de ijskoude garde. begin langzaam en voor de snelheid geleidelijk op als het goed gemengd is. Wanneer de room dikke strepen laat zien, doe je eetlepel voor eetlepel de poedersuiker erbij. Dit zorgt ervoor dat de room stevig blijft. als alles erin zit nog even kort op de hoogste stand en klaar. Zet de kom even in de koelkast.
Nu pel je de bananen, snijd ze in plakjes en verdeel de schijfjes dakpansgewijs over de caramel. Nu pak je de room erbij, die stort je op de banaan en met een spatel verdeel je die netjes en strijk de bovenkant glad.
Voor de chocolade topping gaan de krullen schaven van de reep chocolade. Daarom moet je een stevige dikke tablet hebben. Anders breekt ie tijdens het schaven... Het is eenvoudig: neem een snijplank, die leg je op het aanrecht tegen je buik aan. De chocolade leg je met de egale kant naar boven in de lengte tegen de snijplank aan. Met een goed scherp koksmes schraap je nu met twee handen voorzichtig van boven naar beneden over de reep chocolade, waarbij de plank er voor zorgt dat ie niet wegschiet. Je krijgt zo mooie krullen die je direct boven op de taart strooit. Het is genoeg wanneer jij het genoeg vindt... Er kan altijd meer chocolade bij 😃
Zet de taart voor een beetje extra stevigheid nog een paar uur in de koelkast.
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf een reactie of stel een vraag.