Zoeken in deze blog

zondag 20 november 2011

Hertenstoofpot (voor 4-6 personen)

Herfst en winter zijn favoriet bij mij als het gaat om koken. ik ben dol op mooie donkere /warme smaken, stoofpotten, ovenschotels en volle rode wijnen. Heerlijk! In de supermarkt vond ik gisteren hert en wildzwijn vlees in het diepvries vak. Hoog tijd dus om wat ouwe recepten af te stoffen! Hier volgt een recept voor een herten stoofpot hmmm!



Ingredienten:
+/- 1 kg hertenvlees 
1 laurierblad
2 kruidnagels
Een paar zwarte peperkorrels
2 jeneverbessen geplet
2 eetlepels patent bloem
Gedroogde bospaddenstoelen (flinke hand geweekt in heet water)
Bakje verse bospaddenstoelen
Twee tenen knoflook, geplet
500 ml volle rode wijn
3 uien grof geneden
2 eetlepels olie
250 ml runderbouillon van tablet
zout en peper
snuf suiker
2 preien
1 plak ontbijtkoek, fijngehakt
twee  handen peterselie gehakt

Voorbereiding
Dep eventueel het vlees droog en snijd het in blokjes. Doe de laurier, peperkorrels, jeneverbessen en kruidnagel in een thee ei en gooi dat in de grote  pan. De wijn, twee geplette tenen knoflook en het vlees erbij, deksel erop en een minimaal een hele nacht lekker laten trekken in de koelkast!

Bereidingswijze
Laat het vlees in een grote zeef goed uitlekken, en vang de wijn op.
Verhit olie of boter in een braadpan (Ik gebruik een grote gietijzeren pan, en een sudderplaatje) en braad hierin het vlees in kleine  porties aan, en leg opzij.
Fruit de ui in het braadvet tot deze mooi glazig is. Roer er de bloem door en verdun voorzichtig met de hete bouillon. Verdun verder met de opgevangen wijn en doe het vlees terug in de pan. Voeg nu ook: de snijkoek, het eerder gebruikte thee ei met de kruiden erin, de  gehakte paddenstoelen en het welvocht toe en breng alles aan de kook.
Laat het ca. 1,5 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
na ca. 1 uur Snijd de prei in de lengte in, spoel  onder stromend water schoon en snijd hem in ringen. Voeg de ringen toe en gaar ze mee.
Breng de op smaak met peper, zout en peterselie.

Tip:
Erg lekker met geroosterde pompoen uit de oven en zelfgemaakte Belgische frites of verse aardappelpuree!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf een reactie of stel een vraag.