Zoeken in deze blog

zondag 22 januari 2012

Vers Brood

Brood bakken.

Ik vindt het altijd heerlijk, de geur van vers brood die door het hele huis trekt! Natuurlijk kun je eenvoudig een kanten klare broodmix in de bakmachine doen en klaar, maar veel meer voldoening geeft het bakken vna écht brood. Ik vindt het altijd erg ontspannend om met brooddeeg in de weer te zijn. Vooral het kneden en slaan op het deeg werkt goed tegen stress! Ik zou zeggen probeer het eens, hieronder de basis, waar je vervolgens alle kanten mee uit kan, succes!

Ingrediënten:
500 gram broodbloem wit, volkoren of  meergranen wat je lekker vindt (i.i.g. geen kante en klare mix!)
Extra broodbloem voor bestuiven
12 gram zout
25 gram suiker (voor een mooie korst)
280-300 ml lauwwarm water
20-30 gram verse bakkersgist

(voor een groter brood vermeerder je in verhouding gewoonweg de ingrediënten natuurlijk)

Bereiding:
Verwarm een grote oven voor op 25 graden.

Meng het meel en het zout in een grote kom. Neem een kopje van het totaal aan water en los daarin de verse gist en suiker samen op. Maak een hoopje van het meel met een kuiltje in het midden en giet het gistmensel erin. Met een vork meng je het meel er door heen. Voeg steeds meer water toe toe alles tot een wat vochtig deeg onstaat.
Oké en nu weg met die vork, het is tijd voor het echte werk! Bestuif een schoon werkblad met meel, leg het deeg erop en bestuif ook dat met wat meel. Zorg dat je een pak of pot broodbloem aan de zijlijn hebt staan met waar je gemakkelijk (ook met vieze handen) wat meel uit kunt halen.
Ringen af en je kunt met schone handen het deeg te lijf gaan! Begin rustig met het goed doorkneden en bestuif tussendoor indien het deeg te plaakkerig blijft. Als het deeg iets steviger wordt is het tijd om  de gluten los te gaan maken. Dit doe je door flink op het deeg te slaan, het stevig op het werkblad te gooien enz. Het hele kneden moet minimaal 5-10 minuten duren om een goed deeg te krijgen, maak je er dus niet te makkelijk vanaf put you're back into it!

Maak een mooie bal van het deeg en doe het in de kom terug, bestuif de bal licht met wat broodbloem en zet 'm afgedekt met een (goed uitgewrongen) vochtige theehoek in de oven (25 graden) om het zo'n uurtje voor de eérste keer te laten rijzen.

Haal het deeg na een uur uit de oven, draai die nu naar 200-220 graden.
Leg het deeg weer op een met broodbloem bestoven werkblad en sla de lucht eruit (niet meer echt kneden). Je kunt het deeg nu vormen zoals je wilt; gewoon een bol, lossebolletjes, een vlecht, een plukbrood (bolletjes in een bloemvorm aan elkaar) enz. Eventueel kun je het deeg een cm inkruisen met een mes. Laat je fantasie de vrije loop.

Leg het op een bakplaat z.n. nog even heel licht bestuiven en laat het onafgedekt om een warme plaats voor een tweede en laatste keer zo'n 30 tot 45 minuten rijzen. Blijf er verder helemaal af anders mis je straks die heerlijke luchtige broodstructuur.

Na het rijzen schuif je de bakplaat in de oven doe de deur voorzichtig dicht! Dit in verband met de lucht die nodig is om het brood verder te laten rijzen tijdens het bakken. Bak het brood goudbruin. Er staat niet echt een vaste tijd voor het bakken, je moet het gewoon regelmatig in de gaten houden. Het is goed als het goudbruin is en hol klinkt als je er op klopt. Als het klaar is laat je het wat afkoelen op een rooster. Omdat je er geen conserveringsmiddelen in hebt gedaan is het brood wat minder lang houdbaar. Echter je zult merken dat het meestal het einde van de dag niet overleefd, zo lekker is het!

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf een reactie of stel een vraag.