Zoeken in deze blog

donderdag 19 januari 2012

Marokkaans lamsvlees uit de oven

Op verzoek van mijn collega's hierbij het heerlijke lamsvlees recept van Jamie Oliver dat ik maakte voor het team etentje in december 2011. En zoals bij alle gerechten, kwalitiatief goede ingredienten maken dat ook dit gerecht écht bijzonder wordt! Tip: veel kun je in een goede turkse winkel /slagerij wel vinden.














Ingrediënten:

Voor het vlees:
lamsschouder van 2 kg (let op dat het een mooi vlezige schouder is)
2 theelepels komijnzaad
2 theelepels korrianderzaad
2 theelepels venkelzaad
2 theelepels zwarte peperkorrels
2 gedroogde spaanse pepers
2 theelepels grof zeezout
zo'n 15-20 rozemarijnnaaldjes

voor de kikkererwten:
olijfolie
4 grote rode uien, gepelt en in dunne plakken
1 kaneelstokje
een bosje thijm, alleen de blaadjes
zout en peper uir de molen
2 blikken kikkererwten á 400 gr.
200 ml balsamicoazijn

Voor de couscous:
1 liter groente bouillon van tablet
250 gr. gedroogde zuidvruchten (dadels, rozijnen, abrikozen enz.) kleingesneden
olijfolie
700 gr. Couscous
2 citroenen gehalveerd

voor erbij:
Turkse yoghurt
een handvol verse korriander blaadjes
1 rode peper

Bereiding:
Het vlees:
Verwarm de oven voor op 220 graden (geen hete lucht!!)
Snijd met een scherp mes z.n. overtollig vet van de lamsschouder. Snijd de schouder vervolgens kruislings in (0,5 cm diep) zodat een ruitjes patroon ontstaat met ruiten ter grootte van 2cm bij 2cm.
meng alle kruiden (m.u.v. de rozemarijn) in een schaaltje, knip met een schaar de spaanse pepertjes erdoor en schep steeds een paar lepels in een grote stenen vijzel en verpulver het in porties tot poeder. Als alle kruiden vermalen zijn wrijf je het vlees goed in met de kruidenmix. prop de rozemarijn naaldjes verdeeld over het vlees ook in de inkepingen en leg het vlees in een grote braadslede zeker 2 tot 2,5 uur in de oven.
Controleer regelmatig even of het goed gaat, mocht het te snel gaan en het vlees verbranden, dek het dan even af met een stuk aluminium folie, het laatste half uur haal je dat er dan weer af, zodat het vlees prachtig goudbruin is als je het uit de oven haalt!

De couscous:
breng de bouillon aan de kook en doe de gehakte zuidvruchten en wat zout en peper erbij, en houd het zo'n 5 minuten aan de kook. Haal dan van het vuur, doe de couscous en een scheut olijfolie erbij, meng goed en laat het met de deksel erop staan tot al het vocht is opgenomen. Neem dan een bakplaat, met een stuk bakpapier erop, spreid de couscous er over uit en sprenkel er olijfolie overheen.

De kikkererwten:
vrhit in een grote braadpan wat olie en fruit daar de uien in samen met het kaneelstokje, thijmen en zout en peper uit de molen. Als de uien na een kwartiertje zacht zijndoe dan de uitgelekte kikkererten erbij. Roer goed om en schenk er de balsamicoazijn  en zo'n 250 ml water bij. Breng het geheel aan de kook, en laat het onder af en toe omscheppen pruttelen totdat het vocht mooi gebonden is. Vis het kaneel stokje er dan uit.

Alle componenten bijeenvoegen:
Haal na 2 tot 2,5 uur het vlees uit de oven. en leg het in het geheel op een groot bord even apart (laat de oven aanstaan!). Maak de braadslede schoon, smeer hem in met olijfolie en bouw de schotel op.Verdeel de helft van de couscous over de bodem van de braadslede. In het midden verdeel je de kikkererwten die je met een schuimspaan uit de pan haalt, zodat het vocht achterblijft in de pan. Leg de lamsbout in zijn geheel op de kikkererwten en bedruip het vlees met al het vocht uit de kikkerwtenpan. Vervolgens bedek je de het vlees (eigenlijk de hele schotel) onder de andere helft van de couscous. De halve citroenen leg je aan de zijkant.

Afmaken!
Neem voldoende bakpapier om de hele schotel mee af te dekken, wrijf het papier goed in met olijfolie en drapeer het over de schotel zodat hij goed is ingestopt. Dek vervolgens nogmaals in het geheel af met een (dubbele) laag aluminiumfolie. Het hele gerecht gaat nu nog een uur in de oven.

Na een uur haal je het gerecht weer uit de oven, de couscous moet dan licht bruin gekleurd zijn. Eerst haal je de citroenen er uit, knijp het vocht eruit in een schaaltje en vermeng met een halve liter turkse yoghurt. Dit kan op tafel, zet ook een schaaltje gesnipperde rode peper, en gehakte corriander blaadjes erbij. De gasten kunnen deze garnereing naar eigen smaak toevoegen. Vervolgens verwijder je de folie en het bakpapier helemaal. Dan gaat de schaal op tafel en krab je met een grote vork voorzichtig de couscous korst open. Het vlees is dan zo gaar dat het van het bot valt en smelt in je mond!

Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat.
Eet smakelijk!!