Zoeken in deze blog

woensdag 4 april 2012

Mayonaise

Mayonaise zelf maken is natuurlijk veel lekkerder dan een pot kopen. En het is ook super simpel, gebruik verse ingredienten en zorg dat alle ingredienten op kamer temperatuur zijn. Dus geen eieren uit de koelkast gebruiken, wat zowieso niet slim is omdat eieren daar in kwaliteit snel van achteruitgaan en waterig worden! Zelfgemaakte Mayo bevat geen conserveringsmiddelen en is daardoor in de koelkast beperkt houdbaar, goed afgesloten max zo'n 2 weken.
En zelfgemaakte Mayo is natuurlijk veel gezonder. Met name door de work-out die je hebt als je het net als ik maakt zonder mixer of keukenmachine maar gewoon als een gek gaat kloppen met een garde!


Ingredienten voor ongeveer 300 ml Mayonaise:
2 eierdooiers van verse scharreleieren
3 eetlepels (versgeperst) citroensap
250-300 ml Arichide olie, of goede kwaliteit zonnebloem olie
Zout en peper uit de molen

Bereidingwijze:
Klop in een ruime kom de eierdooiers en het citroensap met een garde tot een lobbige, beetje dik vloeibare substantie. Giet steeds een klein beetje olie erbij en klop stevig net zolang tot het volledig is opgenomen. Herhaal dit tot je ongeveer de helft van de olie hebt verwerkt.

Nu laat je de olie in een heel dun straaltje in het mengsel lopen (of laat je daarbij assisteren) terwijl je stevig blijft kloppen zodat alle olie wordt opgenomen. Draai dan wat peper en zout uit de molen in de Mayonaise en vervolgens kloppen, kloppen en nog eens kloppen tot de juiste dikte wordt bereikt.

Variaties /tips:
je kunt het citroensap vervangen door witte of balsamico azijn van goede kwaliteit. En met een klein beetje fijngewreven knoflook maak je van je Mayonaise een heerlijke Aïoli.

Ikzelf maak altijd een oude jampot of een klein wekpotje goed schoon in kokend heet water, en doe daar de mayonaise in om te bewaren. Een datum op de pot is geen overbodige luxe...