Zoeken in deze blog

woensdag 4 april 2012

Rode Pastasaus (basis)

Voor alle pasta gerechten die ik met een rode saus begeleid begin ik eigenlijk bijna altijd vanuit deze heerlijke vegetarische basissaus (die op zichzelf trouwens ook al een complete saus is voor bij spagetti of lasagne), en maak daarmee dan verschillende variaties.

Ingredienten:
2 blikken tomatenblokjes á 400 gr.
1 leeg blik van de tomaten tot 3/4 gevuld met water
1 klein blikje tomatenpuree
2-3 eetlepels rodewijn azijn (ik doe een scheutje...)
1 afgestreken theelepel suiker
2 gedroogde spaanse rode pepertjes (3-4 cm lang)
1 bosje verse basilicum gehakt (steeltjes gehakt en blaadjes gescheurd)
2 middel grote uien in stukjes
3-5 tenen knoflook in dunnen plakjes
Extravierge olijfolie van goede kwaliteit (bij voorkeur bij de Turkse winkel vandaan)
Peper en zout uit de molen

Bereidingswijze:
Verhit een braadpan met dikke bodem (ik zweer bij gietijzer) en schenk daar in een flinke scheut olijfolie (iets meer als een vol espressokopje). Bak daarin op matig /laag vuur de uien, knoflook en (boven de pan fijn geknipte) pepertjes en de gehakte basilicum steeltjes zo'n 10-15 minuten tot ze glazig zijn maar niet kleuren. Bak dan de tomatenpuree even mee om te ontzuren en doe  de tomatenblokjes erbij. Even goed roeren en tenslotte het water, de azijn en de suiker er door roeren.
Laat de saus nu zo'n 30 minuten op heel laag vuur of op een sudderplaatje zachtjes pruttelen zonder deksel.
Na het halfuurje haal je de pan van het vuur en zet je de staafmixer erin, en pureert net zolang tot een mooie gladde saus ontstaat (pas op voor je kleren). Tenslotte nog de basilicum blaadjes erdoorroeren en goed op smaak brengen met peper en zout.

Variaties /tips:
Voor een iets minder pittige saus (hoewel het écht reuze mee valt hoor) verminder je de hoeveelheid spaanse peper. En natuurlijk smaakt deze saus het aller lekkerst met verse zelfgemaakte pasta!