Zoeken in deze blog

donderdag 5 april 2012

Preitaart

Hartige taart is altijd lekker en eigenljk heel eenvoudig te maken. Voor een snelle taart kun je kant en klaar 'hartige taartdeeg' uit het vriesvak gebruiken. Lekkerder is natuurlijk wel als je ook het deeg zelf maakt. De truc van dit recept zit 'm in het roommengesel dat er voor zorgt dat je een mooie stevige taart krijgt.
In dit recept beschrijf ik een preitaart, maar er zijn natuurlijk legio variaties te bedenken. En uiteraard ga ik in dit recept voor de 'lange versie' en maak het deeg zelf.

Ingredienten:

voor het deeg:
220 gr. bloem (gezeefd)
snuf zout
150gr koude boter in kleine stukjes
1 eierdooier
1-3 eetlepels ijskoud water

Voor de vulling:
800 gram prei (let op mooie lange witte stengels, en weinig blad)
150-200 gr rookspek (neem een stukje, bij de slager vandaan)
2 eieren
150 ml kookroom
1-2 eetlepels bloem
Scheutje melk
150-200 gram geraspte oude kaas
Peper en zout uit de molen


Bereiden:

Verwarm de oven voor op 175 graden (geen hete lucht!).
Begin met het deeg; zeef de bloem met het zout in een kom en roer de boter blokjes erdoor. wrijf nu met je vingertoppen de boter fijn door de bloem totdat een mooi kruimelig mengel ontstaat. roer met een vork het eidooier erdoor en wat water (niet te veel). Maak dan van het deeg een mooie stevige bal (niet te veel kneden) en verpak die in plastic folie en laat rusten in de koelkast.

Snijd van de prei het onderkantje en de bladeren af. Snijd ze over de hele lengte in tot aan het hart. Vouw de prei een beetje open en spoel ze onder stromend water schoon. gooi de buitenste 2 rokken weg en snijd de prei in stukken van 1-1,5 cm. stoom of blancheer deze even tot ze beetgaar zijn en laat dan uitlekken.
Snijd het stukje rookspek in reepjes of dobbelsteentjes en bak ze met een klein beetje boter of olie tot ze beginnen te kleuren, voeg dan de uit gelekt prei erbij en bak die even kort mee. Beetje op smaak brengen met wat peper en zout uit de molen en van het gas nemen.
Klop nu in een mengkom 1-2 eetlepels bloem met een scheutje melk tot een gladde massa en klop daar de room en de eieren door (ik doe zelf het overgebleven eiwit van het deeg er ook nog bij). Vervolgens even goed op smaak brengen met peper en zout uit de molen, en de kaas erdoor roeren.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het met een deegroller op een met bloem bestoven werkblad uit tot een mooie lap van zo'n 4-5 mm dik (regelmatig omdraaien en bestuiven zorgt voor een mooi resultaat). bekleed daarmee een goed ingevette Quiche of springvorm van zo'n 25-30 cm doorsnee.
Verdeel daar het preimengsel in, en verdeel daarover het roommengsel. (kwast de niet bedekte randen van de taart even goed af met het restje roommengsel uit de kom zodat het niet verbrand in de oven.

Zet nu de taart in de oven (ik zet 'm vaak op een bedje van  folie met een opstaand randje tegen het lekken in de oven), en bak hem gaar en goudbruin in 30-40 minuten. Eet smakelijk!

Variaties:
Je kunt ook iets minder geraspte kaas gebruiken en nadat je het preimengsel in de taartvorm hebt verdeeld daarover een stuk danish blue verkruimelen en dan het roommengsel pas verdelen.
Andere variaties zijn ook mogelijk zoals de prei en het spek vervangen door witlof en kip of broccoli en hamblokjes eindeloze mogelijkheden...