Zoeken in deze blog

zondag 8 juli 2012

Kip-Kerrie saus

Mijn moeder maakte vroeger regelmatig een kip-kerrie saus met witte rijst, waar wij thuis dol op waren.
Het recept dat ik maak is in basis hetzelfde gebleven. Echter waar mijn moeder alleen kerrie poeder gebruikte, heb ik het recept aangepast met meer en andere specerijen, waardoor de smaak rijker en dieper wordt.

Ingrediƫnten
Voor de bouillon:
4 grote kippenpoten
3 bouillonblokjes
1 wortel
1 ui
2 tenen knoflook
1 kleine prei
1,5-2 liter water
Een stukje foelie
1 laurierblad
10 peperkorrels
Een versgeplukt bouquet garni

Voor de roux:
150 gram (room) boter
150 - 200 gram bloem
De specerijen:
3 groene kardemom peulen
2 eetlepels komijnzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 theelepel fenegriek
2 eetlepels korrianderzaad
2 eetlepels kerrie poeder
1/2 theelepel geelwortel (kurkuma)


Verder:
3 uien fijn gesnipperd
1,5 theelepel Pataks milde currypasta
2 tenen knoflook uit de pers
1 flinke eetlepel tomatenpuree
Olijfolie
Peper en zout uit de molen

Bereiding:
Begin met de bouillon, leg de kippenpoten in een ruime pan met dikke bodem (zoals gewoonlijk ga ik weer voor gietijzer), verkruimel daarover de bouillonblokjes, en verdeel daarna de schoongemaakte groenten erover. Giet hierover 1,5 tot 2 liter koud water. Voeg het laurierblad en een stukje foelie en het bouquet Garni toe. Zet op het vuur en laat als het kookt een uur tot anderhalf uur op laagvuur pruttelen (af en toe roeren).

Haal na de kooktijd voorzichtig de poten uit de soep, deze zijn zo gaar dat ze uit elkaar vallen als je te wild doet. leg ze op een bord om af te koelen. Zeef de bouilion dan in een ruime pan of hitte bestendige kom (het afval gooi je weg). Even de gietijzeren pan schoon wassen en weer op een matig vuur zetten.
smelt nu de (room)boter in de pan (niet bruin laten worden, het moet borrelen!). Draai dan het vuur laag en doe de helft van de bloem erbij en roer met een houten lepel tot een egale massa. Blijf steeds meer bloem toevoegen en een soort kneden met je lepel tot een bijna kruimelig deeg ontstaat (het mag niet te droog worden en je mag geen witte bloem meer zien). Draai het vuur uit.
Voe nu met een soeplepel een schep hete bouillon toe en roer (en kneed) met een houten lepel tot alles is opgenomen door de roux. Herhaal dit steeds met 1 lepel bouillon tot een mooie gladde saus ontstaat die ongeveer zo dik is als dikke yogurt zeg maar. Je kunt dan de houten lepel vervangen door een garde en de resterende bouilon geleidelijk door de saus kloppen tot een mooie gladde ietwat dunne saus ontstaat zonder klontjes. Zet de saus op matig vuur en breng onder regelmatig roeren (goed over de bodem) met een houten lepel aan de kook. Als hij kookt verplaats je de pan naar een sudder pitje (ik gebruik een plaatje onder de pan) en laat op laag vuur de bloem gaar koken zodat de saus de juiste dikte krijgt (blijf regelmatig roeren).

Nu de smaak voor de saus maken. Verhit een koekepan met dike bodem zonder vet of boter en rooster daarin de kruiden (behalve de kerrie en de geelwordtel). Doe de geroosterde specerijen in een grote vijzel en vermaal tot poeder. Meng daarna de kerrie en geelwortel erdoor.
Doe een flinke scheut olijfolie in de koekepan en fruit daarin op matig /laag vuur de uien en knoflook glazig.
Voeg dan de tomatenpuree toe en bak even mee om te onzuren. Voeg tenslotte het specerijen mengsel toe en bak even kort mee. Voeg het kruidige uienmengsel toe aan de saus en roor goed door. Roer ook de currypasta door de saus

Pluk nu de kippenpoten en zoek het vlees goed uit, gooi het afval weg en scheur de gare kip in stukjes en roer deze door de saus. Tenslotte afkruiden met peper en zout uit de molen (goed proeven).

Tips:
Serveer de saus met witte rijst (ik heb de voorkeur voor langkorrelige Surinaamse rijst) en mak het extra lekker door te bestrooien met versgehakte korriander.
Voor een wat pittiger saus bak je bij de uien en knoflook een verkruimelde (gedroogde) spaanse peper mee.