Zoeken in deze blog

woensdag 11 juli 2012

Ovenschotel met witlof, spek en room

In de supermarkt kent iedereen de pakjes en potjes van bekende merken om een eenvoudige ovenschotel te maken. Een leuke variant daarvan is bijvoorbeeld met aardappelschijfjes en witlof.
Persoonlijk vindt ik die pakjes veel te zout en ze zitten vaak propvol E-nummers en andere rommel.
Hier daarom een recept voor een op deze pakjes geïnspireerde ovenschotel, maar dan lekker vers en met eerlijke ingrediënten!

Ingrediënten:
Een stukje rookspek van 150-200 gram
600 gram witlof
700 gram vastkokende aardappelen (geschild)
2 eetlepels bloem
Een scheutje melk
3 eieren
100 gram geraspte oude kaas
150 ml kookroom
1 lepel olie om de vorm in te vetten
Peper en zout uit de molen

Bereiding:
Maak de witlof schoon en snijd het bittere hart er een beetje uit. Snijd de lof in reepjes van 1 cm breed, en stoom of blancheer kort. Laat vervolgens uitlekken en afkoelen.
Snijd de aardappelen in schijfjes van 3-4 mm en kook kort net aan beet gaar. Laat vervolgens uitlekken en afkoelen.

Snijd het stukje rookspek in reepjes of dobbelsteentjes en bak ze met een klein beetje boter of olie tot ze beginnen te kleuren, voeg dan de uitgelekte witlof erbij en bak die even kort mee. Op smaak brengen met wat peper en zout uit de molen en van het gas nemen.

Klop nu in een mengkom 2 eetlepels bloem met een scheutje melk tot een gladde massa en klop daar de room en de eieren door. Vervolgens even goed op smaak brengen met peper en zout uit de molen en de geraspte kaas erdoor roeren (dit is overigens dezelfde basis mix die ik gebruik bij hartige taarten).

Verdeel nu de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van een met olijfolie ingevette ovenschaal. Schep het witlof /spekmengsel met een schuimspaan uit de pan om het vocht erin achter te laten en verdeel het mengsel over de aardappelen in de ovenschaal. Verdeel hierover de andere helft van de aardappelen en giet daarna het roommengsel uit over de schotel.

Bak zo'n 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Eventueel de laatste 10 minuten op hete lucht voor een mooi bruin korstje.

Lekker met een lepel (zelf gemaakte) appelmoes!

Tips:
Je kunt het witlof mengsel natuurlijk variëren! Bijvoorbeeld met broccoli en kip reepjes, ik zou zeggen probeer en wees creatief!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf een reactie of stel een vraag.