Zoeken in deze blog

donderdag 1 november 2012

Stoofvlees

Stoofvlees is heel gezond en erg lekker bij rode kool of andere winterse groenten. Maar gaat ook prima samen met bijvoorbeeld paddestoelen risotto. Met de herfstwind en flinke regen buiten, hier mijn basis recept voor lekker stoofvlees.

Benodigdheden:
1 kg stoofvlees (magere riblap of sucade lappen)
300 ml runder bouillon van tablet
1 flinke ui
1 eetlepel tomatenpuree (niet te veel!!)
1 eetlepel bloem
2 laurier blaadjes
6 kruidnagels
4 jeneverbessen (geplet)
Boter om in te braden
Een glas rode wijn
Twee eetlepels rode wijnazijn
Een theelepel (bruine) suiker
Peper & zout uit de molen

Bereiden:
Snijd het vlees in 3-4 mooie gelijke stukken en wrijf goed in met peper en zout.


Laat in een (gietijzeren) braadpan op hoog vuur flink wat boter smelten (100-150 gram) tot het zo heet is dat het schuim weg is en de boter bruin is.
Bak daarin het vlees in porties goed aan en neem het uit de pan.

Draai het vuur laag en fruit de ui tot hij glazig is, bak dan de tomatenpuree even mee om te ontzuren. Voeg de bloem toe en bak even kort mee.
Los 1 tablet runderbouillon op in 300 ml kokend heet water en giet dat al roerend scheutje voor scheutje in de pan tot een mooi egale ietwat dikke jus. Verdun de jus met de wijn en evt. een scheutje water. Tenslotte doe je er twee laurier blaadjes in de pan en de kruidnagels en jeneverbessen in een metalen thee-ei ook erbij.

Breng de jus aan de kook, doe het vlees en evt. Uitgelopen sappen terug in de pan. Laat het nu minimaal 3 uur op laag vuur stoven of tot het vlees botergaar is en uit elkaar valt als je er in prikt met een vork.






Tip:
wil je een herfst tintje aan het gerecht geven stoof dan eens een paar handjes gehakte (gedroogde) bospaddestoelen in de jus mee, lekker!
En om de jus nog wat rijker en dikker te maken verkruimel je een plak ontbijtkoek in de jus. Die lost helemaal op gedurende de kooktijd.