Zoeken in deze blog

zondag 16 februari 2014

Knolselderij soep met rode linzen

Knolselderij is een lekkere frisse knolsoort die op vele manieren te bereiden is. Vaak wordt een stukje van de knol als smaakmaker voor soepen en sausen of puree gebruikt. Persoonlijk vind ik dat deze heerlijke groente ook best wel eens een echte hoofdrol in een gerecht mag krijgen. In dit winterse soep recept is dat zeker het geval. het is een eenvoudige maar lekkere maaltijdsoep. Heerlijk met een stukje vers gebakken brood. Geniet er van!


Ingrediënten:
1 knolselderij
1 grote ui
2 tenen knoflook
300 gr droge rode linzen
1 á 1,5 liter groente bouillon van tablet
1 á 2 aardappelen, geschild en geraspt
Bosje platte peterselie, fijngehakt
Olijfolie
Peper en zout uit de molen

Bereiding:
Pel en snipper de uien en de knoflook. Schil de knol selderij dun en snijd in kleine blokjes van 1 cm.
Verhit een grote braad of soeppan en fruit in een scheut olijfolie de ui en knoflook glazig. voeg de knolselderij blokjes toe en bak even mee. Voeg een liter groentebouillon toe en breng aan de kook, en draai dan het vuur laag.

Doe de droge linzen in een zeef en spoel ze enkele minuten goed af onder koud stromend water. Kijk meteen of er geen steentjes tussen de linzen zitten. Rasp boven de pan de geschilde aardappel, doe de linzen erbij en laat onder af en toe roeren alle ingrediënten in zo'n 30-40 minuten gaarkoken (gewoon af en toe even proeven). Als de soep te dik wordt kun je steeds wat bouillon toevoegen, tot je de gewenste dikte bereikt.
De soep is klaar als de selderijknol zacht is, en de linzen beetgaar. Niet helemaal aan gort koken die linzen, dat is zonde. Ze moeten nog een beetje bite hebben.

De soep tenslotte afkruiden met peper en zout uit de molen (let wel op met het zout want er zitten al bouillonblokjes in, proeven!). Hak het bosje peterselie fijn en roer ook door de soep.

Een heerlijk frisse, voedzame en vegetarische soep, die goed vooraf te maken is (en die de volgende dag nóg lekkerder is). Thuis gekomen na een lange wandeling of een fietstocht snel weer op warmen met een dampende kom knolselderij soep, comfort food!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf een reactie of stel een vraag.