Zoeken in deze blog

zondag 16 februari 2014

Beef Teriyaki

Een leuk oosters recept is Beef Teriyaki, en eigenlijk heel simpel. Ik maak mijn versie vaak met magere bieflapjes van goede kwaliteit, dat is nét biefstuk als je ze goed snijdt en bakt (haaks op de spiervezel snijden en kort bakken anders wordt het vlees taai). Maar je kunt natuurlijk ook prima biefstuk, varkenshaas of kippendij gebruiken als je dat lekkerder vindt. Een vegetarische variant met tofu of gebakken tempé kan ook natuurlijk. En net als met alle recepten kun je er je eigen draai aan geven, dat is nou net wat koken zo leuk maakt!

Ingrediënten:
Voor de saus:
200 ml Japanse soja saus (beslist géén ketjap gebruiken!!)
200 ml water
3 eetlepels bruine basterd suiker
2 tenen knoflook, heel fijn geraspt
3 cm verse gemberwortel, heel fijn geraspt
1 theelepel sesamolie
1,5 eetlepel maïzena, en een beetje water
3-4 eetlepels sesamzaad
Een flinke hand gewassen taugé

En verder:
400-500 gram bieflapjes of biefstuk in reepjes
1,5 liter water
1 groente bouillon blokje of een flinke snuif zout
150-200 gram sugarsnaps.
Noedels of Mihoen voor erbij

Bereiding:
Snijd het vlees in reepjes, dep goed droog met keukenpapier en hussel met wat peper en zout. en zet even apart. Breng 1,5 liter water met zout of een bouillonblokje aan de kook en blancheer hierin de sugarsnaps 1-2 minuten, vis ze uit de pan en koel direct goed terug met ijskoud stromend water. Ze mogen niet gaar zijn en het terug koelen zorgt ervoor dat ze hun mooie groene kleur behouden. Het water kun je nog een keer gebruiken voor de mihoen of de noedels. Breng het weer aan de kook en als het kookt de pan van het vuur van het vuur, mihoen erin en zo'n 5-10 minuten laten staan (conform de bereidingswijze op de verpakking van je noedels /mihoen).

Voor de saus verhit je in een steelpan de soja saus, het water en de sesamolie. Los de suiker op in de vloeistof en breng aan de kook. Voeg de knoflook en gember toe en laat 10-15 minuten op laag vuur pruttelen onder regelmatig roeren. Maak dan de maïzena aan met een beetje water en schenk dat al roerend in de saus voor een lichte binding. Voeg tenslotte het sesamzaad en de taugé toe.

Tijdens het koken van de saus: laat je de mihoen of noedels uitlekken in een vergiet. Verhit in een koekenpan een scheutje olie of boter en schoei de reepjes vlees op heel hoog vuur kort bruin. de sugarsnaps erbij een minuutje doorwarmen en samen met mihoen /noedels op een groot bord. Saus erbij en smullen maar! En natuurlijk moet je dit gerecht met stokjes eten!

Eet smakelijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf een reactie of stel een vraag.