Zoeken in deze blog

woensdag 7 mei 2014

Witlof schotel met kerrie en gehakt

Soms kom je recepten tegen die gemaakt worden met instant sausen en puree. Ik vindt de recepten dan wel leuk, maar dan wel allemaal vers en zelf gemaakt. Dit is ook zo'n receptje waarbij ik de smaak combinatie in tact houd, maar de receptuur helemaal verander.

Ingredienten:
Voor de kerriesaus:
1 ui
Een klont roomboter (zo'n 50 gr)
1 eetlepel kerrie marsala
1/2 theelepel kurkuma
1/2 theelepel rode pepervlokken
1 runderbouillon blokje
3 eetlepels bloem
250-350 ml koud water
Peper uit de molen

Voor het gehaktmengsel:
250-300 gr rundergehakt
1 ui
5 stronken witlof
2 eetlepels olijfolie
Peper en zout uit de molen

Voor de puree:
500-600 gr kruimige aardappelen
100-200 ml warme melk
Klont roomboter (40 gr)
Vers geraspte nootmuskaat
Peper en zout uit de molen

én twee eitjes en een paar handjes vol geraspte oude kaas.

Bereiden:
Begin met de kerrie saus. Smelt in een kleine steelpan de boter, en fruit daarin de fijngesnipperde ui. Voeg als de ui glazig is de kerrie, kurkuma en pepervlokken toe en bak de specerijen even mee. Dan verkruimel je het bouillonblokje erin en voegt de bloem toe. Bak onder goed roeren de bloem even mee en voeg dan 2/3 van het koude water toe. Goed roeren om klonteren en aanbakken te voorkomen en aan de kook brengen. Het moet een dikke, rijke saus worden. Dus speel een beetje met de hoeveelheid water die je nog toevoegt. Als de saus de juiste dikte heeft zet je 'm apart op een onderzetter.

Verhit de olie in een grote hapjespan en bak daarin het gehakt rul. Voeg een gesnipperde ui en de fijngesneden witlof toe. Bak alles mee tot het gaar is, draineer het vocht in een vergiet en doe terug in de pan, gas uit. Verwarm ondertussen de oven voor op 180-200 graden.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met zout. Giet af, stamp met boter en melk tot een romige puree. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout uit de molen.

En nu gaan we het afmaken; Giet de kerriesaus bij het gehaktmengsel, breek er de twee eieren in en meng goed.
Vet een ovenschaal in, begin met een laagje puree. Dan een laag saus, laag puree, laag saus en eindig met puree. Bestrooi met de kaas, 30 minuten in de oven en smullen maar!

Tip: Lekker met een lepel zelfgemaakte appelcompote!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf een reactie of stel een vraag.