Zoeken in deze blog

donderdag 24 november 2011

Erwtensoep (4-6 personen)

Het begint al weer kouder te worden. Nog even en dan ligt er weer sneeuw, vriest het en is het dus de hoogste tijd voor een recept voor kop hartverwarmende erwtensoep. Ik maak 'm al jaren op deze wijze, en iedereen die 'm proeft is razend enthousiast!
Let er bij de inkopen op dat de hamschijf niet té veel vet en vel heeft, en de krabbetjes moeten ook vlezig zijn. Gebruik verder natuurlijk verse groenten, vers rookspek en échte slagers rookworst, dat zorgt voor een heerlijke rooksmaak in de soep. Goede ingrediënten en geduld zijn de sleutel tot mijn overheerlijke erwtensoep, geniet er van!















Ingredienten:
1 flinke hamschijf (400-500 gr)
500 gr. Vlezige krabbetjes
200-250 gr. Rookspek (aan een stuk)
2 Slagers rookworsten
400-450 gr. gedroogde spliterwten
1 Selderijknol (geschild en in kleine blokjes)
2 Flinke preien (goed gewassen en in dunnen ringen)
3 Grote uien (gesnippert)
1 Winter wortel (geschild en in dunne gehalveerde plakjes)
Eventueel een grote kruimige aardappel (geraspt)
2 Laurierblaadjes
1 Bosje peterselie (fijngehakt)
Zout en peper

Bereiden:
Gebruik een grote soeppan van zo'n 10 liter, met een dikke bodem, en breng daar zo'n 2,5 liter water in aan de kook. Als het water kookt doe je daar de Hamschijf en de krabbetjes in. Breng weer aan de kook en schep je het eventuele schuim er af met een grote lepel of schuimspaan (afschuimen). Laat vervolgens vlees  op een laag pitje koken met het deksel op de pan. Snijd ondertussen het stuk spek in kleine reepjes of dobbelsteentjes.
Na ongeveer een uurtje koken doe je de spekblokjes in de pan. Dan spoel je de spliterwten in een zeef onder koud water goed af en doe ze ook in de pan erbij. Eventueel weer even afschuimen en laat alles zo met het deksel op de pan weer een klein uurtje opstaan op een laag pitje. Je moet regelmatig even voorzichtig roeren zodat er geen 'koek' op de bodem ontstaat van de erwten.
Ondertussen kun je de groenten dan schoonmaken en snijden. Als het uur voorbij is roer je alle groenten voorzichtig door de soep, samen met de laurierblaadjes. Breng de hele boel weer aan de kook, doe de rookworsten er (heel) bij en laat alles op een laag pitje met het deksel op de pan nog zo'n halfuurtje doorgaren.
Als de soep naar je gevoel nog wat te dun is, kun je een grote kruimige aardappel schillen en in de soep raspen. Dat zorgt dan voor wat extra binding.

Als het half uur voorbij is, is de erwtensoep bijna klaar! Vis met een lepel of schuimspaan zorgvuldig de hamschijf, krabbetjes en rookworst uit de pan en leg op een groot bord. Let op: het vlees is zo door en door gaar dat je w.s. ook botjes moet vissen van de bodem! Laat het vlees even 10 minuten afkoelen (anders brand je je vingers...). Je snijd de worst in dunne plakjes en het bruikbare vlees van de krabbetjes en de hamschijf in blokjes (dat laatste is even een uitzoekwerkje, want het vet, vel en de botjes wil je natuurlijk niet in je soep hebben!). Het gesneden vlees en de worst gaan terug in de soep, samen met de fijngehakte peterselie. Tenslotte nog even goed op smaak brengen met peper en zout.

Tip:
De erwtensoep is direct heerlijk, maar de volgende dag is ie nog lekkerder doordat de smaken er dan goed in zijn getrokken. De klassieke combinatie bij de soep is natuurlijk roggebrood met katenspek. Je kunt erwtensoep trouwens ook heel goed invriezen en zo bewaren als comfortfood na een lange wandeling door de sneeuw...hmmm laat de winter maar komen!