Zoeken in deze blog

zondag 20 november 2011

Lasagne à la bolognese

Vanavond heb ik weer eens een lekkere lasagne gemaakt. Vaak maak ik 'm vegetarisch, maar dit keer heb ik een bolognese variant bedacht.

Ingrediënten:
Geraspte kaas 2 tot drie handen vol
2 selderij stengels fijngesneden
1 halve Winterpeen fijngesneden
2 uien fijn gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
300 Gr. Rundergehakt
Een flinke hand verse peterselie fijngehakt
250 ml rode wijn
200 ml rundvlees bouillon van tablet
2 blikken tomatenblokjes à 400 Gr.
Olijfolie
Peper en zout
evt. een beetje maïzena aangelengd met melk

Voor de lasagnebladen:
300 Gr. Pasta bloem (tipo00)
3 verse eieren
Snuf zout

Bereiden:
Fruit de ui, knoflook, selderij en wortel op laag vuur in een hoge braadpan met wat olijfolie. Voeg na zo'n minuut of 5 het gehakt toe, en bak het bruin. Voeg de rode wijn, bouillon en de tomaten blokjes toe. Breng alles aan de kook en laat op een heel laag pitje een uur pruttelen /inkoken zonder deksel op de pan. Breng goed op smaak met peper, zout en de peterselie. (de saus moet licht gebonden zijn, is deze te dun kun je dat bereiken met wat melk en maizena).

Maak intussen het pastadeeg. Meng de bloem met het zout in een kom. Roer er met een vork de eieren door tot een rul mengsel ontstaat. Mouwen opstropen en op een met bloem bestoven werkblad flink kneden en slaan met, en op het deeg. Leef je uit opdat de gluten in het deeg goed vrijkomen. Als je een soepel en veerkrachtig deeg hebt, verpak je het in plasticfolie en laat het zeker een uur rusten in de koelkast.

Voor het verwerken van het deeg tot lasagnevellen draai je een bol deeg ter grote van een golfbal door een pasta machine, steeds een standje dunner. Als het deegvel plakkerig wordt bestuif je 'm tussen door heel licht met wat bloem. De dunne vellen knip je in stukken van zo'n 15cm bij 20cm en kook je enkele minuten voor in ruim water met zout. Dan kun je ze verwerken.

Neem een hoge overschaal van zo'n 30cm bij 30cm begin met een laagje saus, daarna lasagne vellen vervolgens weer saus en bouw zo om en om de lasagne op. De truc is om de laagjes saus zo dun mogelijk te houden (bouw minimaal 6 lagen pasta deeg op) voor een stevige lasagne. Eindig met een laagje saus en bestrooi met geraspte kaas.

Bak de lasagne in 45-60 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden gaar (geen hete lucht gebruiken).

Tip:
de lasagne is nog lekkerder de volgende dag! Bak dan vooraf wat korter (30 minuten) en bak de volgende dag de lasagne nog een keer 30 minuten op 180 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf een reactie of stel een vraag.