Zoeken in deze blog

zaterdag 27 juli 2013

Bieten risotto

Met risotto kun je vele heerlijke variaties maken. Eet het als bijgerecht of als hoofdmaaltijd met een frisse salade. Een lekkere variant hiervan is deze rijk gevulde bieten risotto.

Ingrediƫnten:
1-1,2 liter groente bouillon
400 gr risotto rijst
2 middelgrote verse bieten
1 ui
2 teentjes knoflook
150-200 gr rookspek
Vers geraspte parmezaan
Een bosje platte peterselie
Een scheutje kookroom
Peper en zout uit de molen

Bereiding:
Kook in ruim water de bietjes in de schil. Ongeveer 45-60 minuten koken is voldoende. Koel af, wortel aanzet wegsnijden en wrijf de schil eraf. Snijd in kleine blokjes.

Snijd het (bij voorkeur zelf gerookte) spek in reepjes en bak deze zonder boter in een kookpan met dikke bodem (zoals altijd zeg ik gietijzer!) knapperig. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en houd apart.

Smelt een klont roomboter in dezelfde pan, en fruit daarin de fijngesnipperde ui en knoflook tot ze glazig zijn, voeg de risotto rijst erbij en bak deze kort mee tot de korrels glanzen.

Voeg dan een liter bouillon toe en breng aan de kook. Blijf regelmatig roeren op matig tot laag vuur totdat de rijst gaar is. Soms wordt het mengsel te droog, en is de rijst nog niet gaar. Dan moet je nog wat bouillon toevoegen, even aanvoelen dus.

Als de risotto klaar is meng je er de bietjes, het spek, 2 handjes gehakte peterselie, en 2 handjes geraspte parmezaan door. Voeg tenslotte een scheutje kookroom toe, niet te veel!

Even kort doorwarmen en afkruiden met peper en zout uit de molen (pas op met zout gezien het spek, de parmezaan en de bouillon ook zoutig zijn).

Opdienen in een diep bord bestrooid met wat peterselie en parmezaan, een super lekker recept!

Tip: een goede risotto is mooi gaar, maar is niet aan prut gekookt en heeft een romige, dikke saus-achtige consistentie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf een reactie of stel een vraag.