Zoeken in deze blog

zondag 17 november 2013

Hartverwarmende Curry met rundvlees

Na een gure herfst of koude winterwandeling, een heerlijke dampende kom geurige verse rundvlees curry met rijst, die je weer helemaal opwarmt, dat wil toch iedereen!

Deze curry die je eet met rijst en evt. naanbrood, maak je bij voorkeur ruim van tevoren (2 dagen) en is niet zo zeer scherp maar voorziet wel in comfortabele warmte, zalig!

Ingrediënten:
2,5 theelepels koriander zaad
2,5 theelepels komijn zaad
1,5 theelepel venkel zaad
1 theelepel fenegriek

2 theelepels kerrie poeder
1 theelepel geelwortel poeder

2 eetlepels tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes á 400 gr
2 middel-grote uien
3 tenen knoflook
1 bosje verse koriander (flinke hand vol)
15 curry blaadjes
400ml runderbouillon van tablet
4 groene kardemompitten
2 eetlepels suiker
3 verse rode pepers
2-3 eetlepels maïzena

1-1,5 dl yoghurt
1-2 eetlepels garam marsala
1 kg runder rib of sucade lappen

2 eetlepels roomboter
Peper en zout uit de molen

Bereiden:
Dag 1.
Begin ('s avonds) met het vlees, snijd het in blokjes van ongeveer 2/2 cm. Doe het vlees in een kom en vermeng het goed met de garam marsala. Schep daarna de yoghurt er goed door en zet het afgedekt een nacht en dag in de koelkast. De volgende dag ga je 's avonds pas verder, en dan moet de curry zelf ook nog een nacht staan, tja geduld is een schone zaak!

Dag 2.
Neem een koekenpan, verhit de pan zonder boter of olie op hoog vuur. Rooster in de pan het koriander, venkel en komijn zaad en de fenegriek. Doe het geroosterde zaad in een vijzel en vermaal het tot fijnpoeder, meng de kerrie en geelwortel poeder erdoor en zet de specerijenmix apart.

Was de verse koriander, hak de steeltjes fijn en zet apart, bewaar de blaadjes afgedekt in de koelkast.

Verhit in een (gietijzeren) braadpan tot hij goed heet is, doe dan 2 eetlepels roomboter en bak hierin de gesnipperde uien en knoflook zo'n 10 minuten op middel-hoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Roer nu de tomatenpuree erdoor en bak even mee om te ontzuren. Bak ook de specerijenmix uit de vijzel nu enkele minuten mee.

Voeg de tomatenblokjes, bouillon, suiker, fijngehakte koriander steeltjes, kardemom pitten en curry blaadjes toe, en roer goed door.

Haal het vlees uit de koelkast, roer het door en schep het in de saus. Breng voorzichtig roerend aan de kook, en zet dan de pan op een sudderplaatje op de kleinste gaspit.

Steek de drie verse rode pepers heel in de curry en laat onder af en toe roeren het vlees in 3-3,5 uur in de saus gaar worden met het deksel op de pan. Vis de pepers en de kardemom pitten er na 3 uur sudderen uit!

Dik de curry na de kooktijd iets in met een papje van maïzena aangelengd met een scheutje water, en afkruiden met peper en zout uit de molen.

Dag 2 of toch dag 3?
Je kunt de curry na de bereiding natuurlijk meteen eten, maar ik zou zelf adviseren de smaken een nacht laten doortrekken en de curry de volgende dag opwarmen na die koude bos of strandwandeling en serveren met Surinaamse of Basmati rijst, bestrooien met de verse koriander blaadjes en een stuk warm Naanbrood on the side.

Zoals de titel van het recept al zegt; hartverwarmend, geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf een reactie of stel een vraag.