Zoeken in deze blog

zondag 27 november 2011

Pompoen soep

Van mijn schoonzus Angela kreeg ik als reactie op het kookschrift direct een leuk recept toegestuurd van een heerlijke pompoensoep. Bij deze deel ik 'm graag (met Angela's toestemming) met iedereen. wat ik zelf nog een leuke toevoeging vindt is een snuif gemalen kruidnagel, dat geeft een beetje een marokkaans tintje aan de soep. Bedankt Angela!

Ingredienten: 
1 pompoen (ca 1 kg), 2 el olie, 1 gesnipperde ui, 2 teentjes knoflook (gesnipperd), 2 groentenbouillonblokjes, 1 tl gemalen komijn, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl citroensap, zout en peper, verse muntblaadjes fijngehakt (paar takjes), verse koriander, staafmixer.

Werkwijze:
Schil de pompoen, verwijder de zaden en hak de pompoen in grove stukken. Verhit de olie in een grote hoge pan en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 min. in olie. Bak de pompoenstukken daarna ook zo'n 2 min. mee. Voeg 1 liter water, de bouillonblokjes, de komijn, kaneel en het citroensap toe. Breng aan de kook en zet het vuur lager en laat zo'n 20 min. zacht koken.
Pureer de soep met de staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en peper en verdeel over 4 komen. Garneer met de munt en koriander.

Tip:
Lekker met zelfgebakken broodstengels of vergebakken Turks brood en een klodder dikke Turkse of Griekse yoghurt.

donderdag 24 november 2011

Erwtensoep (4-6 personen)

Het begint al weer kouder te worden. Nog even en dan ligt er weer sneeuw, vriest het en is het dus de hoogste tijd voor een recept voor kop hartverwarmende erwtensoep. Ik maak 'm al jaren op deze wijze, en iedereen die 'm proeft is razend enthousiast!
Let er bij de inkopen op dat de hamschijf niet té veel vet en vel heeft, en de krabbetjes moeten ook vlezig zijn. Gebruik verder natuurlijk verse groenten, vers rookspek en échte slagers rookworst, dat zorgt voor een heerlijke rooksmaak in de soep. Goede ingrediënten en geduld zijn de sleutel tot mijn overheerlijke erwtensoep, geniet er van!















Ingredienten:
1 flinke hamschijf (400-500 gr)
500 gr. Vlezige krabbetjes
200-250 gr. Rookspek (aan een stuk)
2 Slagers rookworsten
400-450 gr. gedroogde spliterwten
1 Selderijknol (geschild en in kleine blokjes)
2 Flinke preien (goed gewassen en in dunnen ringen)
3 Grote uien (gesnippert)
1 Winter wortel (geschild en in dunne gehalveerde plakjes)
Eventueel een grote kruimige aardappel (geraspt)
2 Laurierblaadjes
1 Bosje peterselie (fijngehakt)
Zout en peper

Bereiden:
Gebruik een grote soeppan van zo'n 10 liter, met een dikke bodem, en breng daar zo'n 2,5 liter water in aan de kook. Als het water kookt doe je daar de Hamschijf en de krabbetjes in. Breng weer aan de kook en schep je het eventuele schuim er af met een grote lepel of schuimspaan (afschuimen). Laat vervolgens vlees  op een laag pitje koken met het deksel op de pan. Snijd ondertussen het stuk spek in kleine reepjes of dobbelsteentjes.
Na ongeveer een uurtje koken doe je de spekblokjes in de pan. Dan spoel je de spliterwten in een zeef onder koud water goed af en doe ze ook in de pan erbij. Eventueel weer even afschuimen en laat alles zo met het deksel op de pan weer een klein uurtje opstaan op een laag pitje. Je moet regelmatig even voorzichtig roeren zodat er geen 'koek' op de bodem ontstaat van de erwten.
Ondertussen kun je de groenten dan schoonmaken en snijden. Als het uur voorbij is roer je alle groenten voorzichtig door de soep, samen met de laurierblaadjes. Breng de hele boel weer aan de kook, doe de rookworsten er (heel) bij en laat alles op een laag pitje met het deksel op de pan nog zo'n halfuurtje doorgaren.
Als de soep naar je gevoel nog wat te dun is, kun je een grote kruimige aardappel schillen en in de soep raspen. Dat zorgt dan voor wat extra binding.

Als het half uur voorbij is, is de erwtensoep bijna klaar! Vis met een lepel of schuimspaan zorgvuldig de hamschijf, krabbetjes en rookworst uit de pan en leg op een groot bord. Let op: het vlees is zo door en door gaar dat je w.s. ook botjes moet vissen van de bodem! Laat het vlees even 10 minuten afkoelen (anders brand je je vingers...). Je snijd de worst in dunne plakjes en het bruikbare vlees van de krabbetjes en de hamschijf in blokjes (dat laatste is even een uitzoekwerkje, want het vet, vel en de botjes wil je natuurlijk niet in je soep hebben!). Het gesneden vlees en de worst gaan terug in de soep, samen met de fijngehakte peterselie. Tenslotte nog even goed op smaak brengen met peper en zout.

Tip:
De erwtensoep is direct heerlijk, maar de volgende dag is ie nog lekkerder doordat de smaken er dan goed in zijn getrokken. De klassieke combinatie bij de soep is natuurlijk roggebrood met katenspek. Je kunt erwtensoep trouwens ook heel goed invriezen en zo bewaren als comfortfood na een lange wandeling door de sneeuw...hmmm laat de winter maar komen!

zondag 20 november 2011

Lasagne à la bolognese

Vanavond heb ik weer eens een lekkere lasagne gemaakt. Vaak maak ik 'm vegetarisch, maar dit keer heb ik een bolognese variant bedacht.

Ingrediënten:
Geraspte kaas 2 tot drie handen vol
2 selderij stengels fijngesneden
1 halve Winterpeen fijngesneden
2 uien fijn gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
300 Gr. Rundergehakt
Een flinke hand verse peterselie fijngehakt
250 ml rode wijn
200 ml rundvlees bouillon van tablet
2 blikken tomatenblokjes à 400 Gr.
Olijfolie
Peper en zout
evt. een beetje maïzena aangelengd met melk

Voor de lasagnebladen:
300 Gr. Pasta bloem (tipo00)
3 verse eieren
Snuf zout

Bereiden:
Fruit de ui, knoflook, selderij en wortel op laag vuur in een hoge braadpan met wat olijfolie. Voeg na zo'n minuut of 5 het gehakt toe, en bak het bruin. Voeg de rode wijn, bouillon en de tomaten blokjes toe. Breng alles aan de kook en laat op een heel laag pitje een uur pruttelen /inkoken zonder deksel op de pan. Breng goed op smaak met peper, zout en de peterselie. (de saus moet licht gebonden zijn, is deze te dun kun je dat bereiken met wat melk en maizena).

Maak intussen het pastadeeg. Meng de bloem met het zout in een kom. Roer er met een vork de eieren door tot een rul mengsel ontstaat. Mouwen opstropen en op een met bloem bestoven werkblad flink kneden en slaan met, en op het deeg. Leef je uit opdat de gluten in het deeg goed vrijkomen. Als je een soepel en veerkrachtig deeg hebt, verpak je het in plasticfolie en laat het zeker een uur rusten in de koelkast.

Voor het verwerken van het deeg tot lasagnevellen draai je een bol deeg ter grote van een golfbal door een pasta machine, steeds een standje dunner. Als het deegvel plakkerig wordt bestuif je 'm tussen door heel licht met wat bloem. De dunne vellen knip je in stukken van zo'n 15cm bij 20cm en kook je enkele minuten voor in ruim water met zout. Dan kun je ze verwerken.

Neem een hoge overschaal van zo'n 30cm bij 30cm begin met een laagje saus, daarna lasagne vellen vervolgens weer saus en bouw zo om en om de lasagne op. De truc is om de laagjes saus zo dun mogelijk te houden (bouw minimaal 6 lagen pasta deeg op) voor een stevige lasagne. Eindig met een laagje saus en bestrooi met geraspte kaas.

Bak de lasagne in 45-60 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden gaar (geen hete lucht gebruiken).

Tip:
de lasagne is nog lekkerder de volgende dag! Bak dan vooraf wat korter (30 minuten) en bak de volgende dag de lasagne nog een keer 30 minuten op 180 graden.

Hester's snelle kikkererwten pannetje

Mijn vrouw Hester kookt regelmatig een heerlijk kikkererwten gerecht. Het is snel makkelijk en er erg smakelijk, het recept vindt je hieronder. Hester gebruikt het liefst gedroogde kikkererwten, omdat die stevig blijven. Je kunt natuurlijk ook twee blikken van 400 gr gebruiken (eerst even uitlekken), voeg die echter pas toe als de aardappelen ongeveer half gaar zijn, anders koken ze helemaal stuk.

Ingredienten:
300 gr gedroogde kikkererwten
3 middelgrote vastkokende aardappelen
1 flinke ui
1 teen knoflook, geperst
1 gedroogd spaans pepertje
olijfolie
300 gr kipfilet
Santen (ongeveer 1/4 santenblok geraspt)
3 flinke eetlepels Marsala kerrie poeder
zout en peper

Bereiding:
Wel de avond van te voren de kikkererwten in ruim water en laat ze een nacht staan. Giet de erwten af en kook ze in ruim water met zout bijna gaar (zo'n 20 minuten). Snijd of knip de kip in blokjes en bak die in een hoge braadpan. Snipper de ui en knoflook, en doe erbij. Knip het pepertje boven de pan in ragfijne stukjes en fruit die ook even mee. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes van ongeveer 1,5cm bij 1,5cm en doe die bij het kipmengsel in de pan.
Meng de Marsala kerrie met zo'n 250 ml water en giet in de pan. De kikkererwten zijn nu bijna gaar, giet ze af en doe ze ook in de pan. Voeg zonodig nog wat water toe tot het mengsel ongeveer tot de helft in vloeistof staat (niet te veel water toevoegen!). Gaar de kip, aardappelen, en kikkererwten onder regelmatig voorzichtig omscheppen. Als de aardappelen zo goed als gaar zijn, rasp je ongeveer 1/4 van het santen blok in de pan. Kook nog even door tot er een mooie binding ontstaat, en breng goed op smaak met peper en zout.

Tip: lekker met een frisse salade

Wildsaus

Een mooi hertenbiefstukje of wildzwijn medaillon serveer je natuurlijk met een heerlijke wildsaus. Het recept hieronder maak ik altijd graag.


Ingredienten:
tomatenpuree 3 eetlepels 
balsamico azijn 3 eetlepels
port 100 ml 
wildfond zo’n 150 ml
1 gesnipperde middelgrote ui
twee flinke handjes gemengde paddenstoelen (gehakt)
1 teen knoflook geperst
1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
peper en zout
klont roomboter
4  jeneverbessen geplet
1 kruidnagel

Bereidingswijze
Gebruik na de bereiding van het vlees direct dezelfde pan. Bak de gesnipperde ui, de gemengde paddestoelen en een geperst teentje knoflook kort in braadjus. Voeg tomatenpuree toe en laat op zacht vuur 2 minuten 'ontzuren'. Blus af met rode port en balsamico azijn. Voeg; de wildfond, de rozemarijn, kruidnagel, en jeneverbessen toe. Laat het vervolgens inkoken tot de helft. Zeef de saus en breng op smaak maken met zout en peper.
Haal de pan van het vuur en roer de klont roomboter erdoorheen,dit geeft de binding niet meer laten koken! 

Hertenstoofpot (voor 4-6 personen)

Herfst en winter zijn favoriet bij mij als het gaat om koken. ik ben dol op mooie donkere /warme smaken, stoofpotten, ovenschotels en volle rode wijnen. Heerlijk! In de supermarkt vond ik gisteren hert en wildzwijn vlees in het diepvries vak. Hoog tijd dus om wat ouwe recepten af te stoffen! Hier volgt een recept voor een herten stoofpot hmmm!



Ingredienten:
+/- 1 kg hertenvlees 
1 laurierblad
2 kruidnagels
Een paar zwarte peperkorrels
2 jeneverbessen geplet
2 eetlepels patent bloem
Gedroogde bospaddenstoelen (flinke hand geweekt in heet water)
Bakje verse bospaddenstoelen
Twee tenen knoflook, geplet
500 ml volle rode wijn
3 uien grof geneden
2 eetlepels olie
250 ml runderbouillon van tablet
zout en peper
snuf suiker
2 preien
1 plak ontbijtkoek, fijngehakt
twee  handen peterselie gehakt

Voorbereiding
Dep eventueel het vlees droog en snijd het in blokjes. Doe de laurier, peperkorrels, jeneverbessen en kruidnagel in een thee ei en gooi dat in de grote  pan. De wijn, twee geplette tenen knoflook en het vlees erbij, deksel erop en een minimaal een hele nacht lekker laten trekken in de koelkast!

Bereidingswijze
Laat het vlees in een grote zeef goed uitlekken, en vang de wijn op.
Verhit olie of boter in een braadpan (Ik gebruik een grote gietijzeren pan, en een sudderplaatje) en braad hierin het vlees in kleine  porties aan, en leg opzij.
Fruit de ui in het braadvet tot deze mooi glazig is. Roer er de bloem door en verdun voorzichtig met de hete bouillon. Verdun verder met de opgevangen wijn en doe het vlees terug in de pan. Voeg nu ook: de snijkoek, het eerder gebruikte thee ei met de kruiden erin, de  gehakte paddenstoelen en het welvocht toe en breng alles aan de kook.
Laat het ca. 1,5 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
na ca. 1 uur Snijd de prei in de lengte in, spoel  onder stromend water schoon en snijd hem in ringen. Voeg de ringen toe en gaar ze mee.
Breng de op smaak met peper, zout en peterselie.

Tip:
Erg lekker met geroosterde pompoen uit de oven en zelfgemaakte Belgische frites of verse aardappelpuree!